Food Security Strategy Based on Local Wisdom in Deli Serdang District

  • Riska Amalia Lubis Universitas Islam Negeri Sumatera Utara, Medan, Indonesia
  • Yusrizal Yusrizal Universitas Islam Negeri Sumatera Utara, Medan, Indonesia
  • Rahmi Syahriza Universitas Islam Negeri Sumatera Utara, Medan, Indonesia
  • Maryam Batubara Universitas Islam Negeri Sumatera Utara, Medan, Indonesia
Keywords: Food Security, Local Wisdom, Strategy

Abstract

This study aims to find out how the main priority strategy for food security based on local wisdom in Deli Serdang is by presenting the internal and external conditions that have been carried out so far., In addition, the researchers also explained several handling urgencies that needed to be implemented so that local wisdom-based food security strategies could be more focused. The method used is a qualitative method using SWOT analysis and QSPM. The number of respondents who filled out the questionnaire was 5 respondents from farmers, the surrounding community, and traditional and religious leaders, and 5 respondents from experts. Based on the results of the SWOT analysis, the strategy quadrants obtained after being processed in the IFE and EFE matrices are in Quadrant I. This indicates that the strategy used is a progressive strategy. This strategy means that food security based on local wisdom in Deli Serdang has strengths and opportunities. Furthermore, in the QSPM analysis, the results show that the main priority strategy that must be carried out is to focus on preserving food security based on local wisdom so that it becomes a business opportunity on an international scale.

References

Abdullah, Irwan, et al. (2008). Agama dan Kearifan Lokal Dalam Tantangan Global. Yogyakarta: Sekolah Pascasarjana UGM.

Adimihardja, Kusnaka. (1999). Mendayagunakan Kearifan Tradisi dalam Pertanian yang Berwawasan Lingkungan dan Berkelanjutan. Bandung: Humaniora Utama Press.

Agustian, A. dan Mayrowani, H. (2008). Pola Distribusi Komoditas Kentang di Kabupaten Bandung, Jawa Barat. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 9(1).

Ahmad, H. A. (2010). Kearifan Lokal Sebagai Landasan Pembangunan Bangsa. Alam Cyclops. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Amin, Ma’ruf. (2011). Fatwa dalam sistem Hukum Islam. Jakarta: Elsas.

Ansaka, Dina. (2006). Kearifan Masyarakat Adat Dalam Tradisi Konservasi Di Cagar.

Ardial. (2014). Paradigma dan Model Penelitian Komunikasi. Jakarta: PT Bumi Aksara.

Ariani, M. (2005). Upaya Peningkatan Akses Pangan Masyarakat Mendukung Ketahanan Pangan.

Arikunto, Suharsimi. (1998). Prosedur Penelitian, Suatu Pendekatan Praktek. Jakarta : Rineka Cipta.

Ariningsih, Ening, et al. (2018). Strategi Peningkatan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Rawan Pangan. Analisis Kebijakan Pertanian, 6(3).

Bachriadi, Dianto. (2014). Adakah Jalan Kedaulatan Pangan dan Pembaruan Agraria di Indonesia? Bernstein.

Baliwati, F. Y. (2004). Pengantar Pangan Dan Gizi. Jakarta: Penebar Swadaya.

Bernstein, Henry. (2014). Kedaulatan Pangan melalui ‘Jalan Petani’: Sebuah Pandangan Skeptis. Bernstein.

Budiyanto, Moch. Agus. (2020). Model Pengembangan Ketahanan Pangan Berbasis Pisang Melalui Revitalisasi Nilai Kearifan Lokal. Jurnal Teknik Industri, 11(2).

Carla Poli (2003) Pengantar Ilmu Ekonomi. PT Prenhallindo, Jakarta.

Ekonomi Islam. (2011). Pusat Pengkajian dan Pengembangan Ekonomi Islam (P3EI) Universitas Islam Indonesia Yogyakarta. Rajawali Pers.

Gujarati, Darmodar. (2003). Basic Economic (Ekonometrika Dasar). Jakarta: Erlangga.

Handewi, et al. (2020). Ketahanan Pangan: Konsep, Pengukuran dan Strategi. Harmoni Jurnal Multikultural & Multireligius. 34(9). 5-8.

Hidayat, Zainal Imron dan Jamal, Famella. (2014). Strategi Politik Kebijakan Pangan Melalui UU No.6 Tahun 2014 Tentang Desa Untuk Mendukung Ketahanan Pangan Nasional Berbasis Lokal. Prosing SNKP.

Jasila, Ismi. (2009). Pengaruh Kredit Ketahanan Pangan Terhadap Efisiensi usaha tani Tebu Di Kabupaten Situbondo Propinsi Jawa Timur, Tesis, Program Magister Pertanian, Institut Pertanian Bogor, Jawa Barat.

Juarini. (2016). Kondisi dan Kebijakan Pangan di Indonesia. Jurnal Dinamika Sosial Ekonomi UPN Veteran Yogyakarta, 7(2).

Kaman Nainggolan, et al. (2005). Teori Ekonomi Mikro Pendekatan Grafis dan Matematis. Yogyakarta: Pondok Edukasi.

Karim, Adiwarman A. (2010). Ekonomi Mikro Islam. Raja Grafindo Persada.

Mankiw, N. Gregory. (2007). Makro Ekonomi. Edisi Keenam. Erlangga. Jakarta.

Marliyah, 2016. Strategi Pembiayaan Mudharabah sektor Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM): Studi kasus Perbankan Syariah di Sumatera Utara. Disertasi: Universitas Islam Negeri Sumatera Utara.

Pratiwi, Resya Eka. (2017). Strategi Komunikasi Berbasis Kearifan Lokal dalam Upaya Penguatan Lumbung Pangan (Leuit) untuk menunjang Ketahanan Pangan.

Pratowo, Nano. (2012). Model Pengembangan dan Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Kemandirian untuk Mewujudkan Ketahanan Ekonomi dan Ketahanan Pangan (Strategi Pemberdayaan Ekonomi pada Masyarakat Dieng di Propinsi Jawa Tengah). Jurnal Organisasi dan Manajemen, 8(2).

Prawirosentono, Suyadi & Dewi Primasari. (2014). Manajemen Stratejik dan Pengambilan Keputusan Korporasi. Jakarta: PT Bumi Aksara.

Rossi Prabowo. (2010). Kebijakan Pemerintah Dalam Mewujudkan Ketahanan

Salalsa, Andi Rachman. (2021). Paradigma dan Dimensi Ketahanan Pangan Indonesia. Jejaring Administrasi Publik, 13(1).

Suarsana, Komang. (2021). Ketahanan Pangan Berbasis Adat (Tantangan Penanganan Covid-19 di Bali). Prosiding Seminar Nasional Wbinar Nasional Universitas Mahasaraswati Denpasar (Pecepatan Penanganan Covid-19 Berbasis Adat di Indonesia).

Susanto, et al. (2013). Pola Kelembagaan Rumah Tangga Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Berbasis Kearifan Lokal di Desa Giyombong, Kecamatan Bruno Kabupaten Purwerejo Tahun 2012. Jurnal Ilmu Pemerintahan, 2(2).

Suwarsono, Muhammad. (2013). Strategi Pemerintah: Manajemen Organisasi Publik. Jakarta: Erlangga.

Wibowo, Agung,. Zaini Rohmad, Padmaningrum Padmaningrum, & Bekti Wahyu Utami. (2012). Strategi Komunikasi Masyarakat Samin dalam Membangun Ketahanan Pangan Lokal. Jurnal Ilmu Komunikasi, 10(3). https://doi.org/10.31315/jik.v10i3.42

Wilantara, F. Rio dan Susilawati. (2016). Strategi dan Kebijakan Pengembangan UMKM. Bandung: PT Refika Aditama.

Yuniriyanti, Eny, et al. (2019). Pemberdayaan Peremouan Desa Berbasis Kearifan Lokal dalam Upaya Pencapaian Ketahanan Pangan Keluarga (Studi Kasus Purna Perempuan Pekerja Migran Indonesia – Desa Druju – Kabupaten Malang). Seminar Nasional Sistem Informasi 2019.

Published
2023-08-24
How to Cite
Lubis, R., Yusrizal, Y., Syahriza, R., & Batubara, M. (2023). Food Security Strategy Based on Local Wisdom in Deli Serdang District. Indonesian Interdisciplinary Journal of Sharia Economics (IIJSE), 6(3), 2397-2427. https://doi.org/10.31538/iijse.v6i3.3966